Olemme keränneet asiakkaillemme pienen polkupyöräilyyn liittyvän sanaston helpottamaan asiointia verkkokaupassamme, liikkeessämme ja ymmärtämään paremmin pyöräilykulttuuria.

A

Aero bar – Aero-ohjauspyörä: Aero-ohjaustangot ovat ohjaustangon erityistyyppi, joka on suunniteltu parantamaan pyörän aerodynamiikkaa. Kyseiset tangot ovat käytössä yleensä maantiepyöräilyssä ja triathlonissa.

Aerodynamics – Aerodynamiikka: Aerodynamiikka on ilmiö, jossa pyörän ja pyöräilijän muoto ja koko vaikuttavat ilmanvastukseen. Pyörän aerodynamiikka on tärkeä tekijä pyörän suorituskyvylle ja tehokkuudelle.

Air pressure – Ilmanpaine: Ilmanpaine on paine renkaan sisällä ja sen suuruus vaihtelee käyttökohteesta sekä renkaan tyypistä riippuen. Renkaan ilmanpaine on tärkeä ottaa huomioon pyörällä pyöräillessä, sillä se vaikuttaa nopeuteen ja turvallisuuteen.

B

Back wheel – Takapyörä: Takapyörä on pyörän takana oleva pyörä, jota käytetään yhdessä etupyörän kanssa pyörän liikuttamiseen.

Balaclava – Huppupipo (Kypärähuppu): Ohut huppu, joka peittää pään ja kaulan ja kasvot. Sitä käytetään kypärän alla estämään lämpöhäviötä kylmissä tai märissä olosuhteissa.

Basket – Kori: Kori on pyörään asennettava lisävaruste, jonka avulla voit kuljettaa esineitä pyöräillessäsi. Kori on yleensä kiinnitetty pyörän etuosaan tai takaosaan.

Bell – Kello: Kello on pyörään asennettava lisävaruste, jolla voit ilmoittaa muille liikkujille lähestymisestäsi. Kello on erityisen hyödyllinen (ja nykylainsäädännön mukaan pakollinen lisävaruste) pyöräteillä ja poluilla.

Bike Stand or Rack – Pyöräteline: Pyöräteline on laite, jolla voit pysäköidä pyöräsi turvallisesti ja lukita sen paikoilleen. Pyörätelineet löytyvät yleensä kaupungeista ja muista julkisista paikoista. Pyörätelineitä käytetään myös pyöränhuollossa.

Bike path or Lane – Pyörätie: Pyörätie on pyöräilyyn tarkoitettu väylä, joka on erotettu muusta liikenteestä esimerkiksi aidoilla tai viivoilla. Pyörätiet ovat turvallinen vaihtoehto pyöräillä ja ne ovat yleisiä kaupunkien ja kylien läpi kulkevilla reiteillä.

Bottle cage – Pullonpidike: Pullonpidike on pyörään asennettava lisävaruste, jonka avulla voit kuljettaa juomapulloa pyöräillessäsi. Pullonpidike on yleensä kiinnitetty pyörän runkoon.

Brakes – Jarrut: Jarrut ovat pyörän varuste, joiden avulla voit pysäyttää tai hidastaa pyörää. Pyörissä on yleensä etu- ja takajarrut, ja niitä voidaan käyttää yhdessä tai erikseen riippuen pyörästä ja pyöräilyn tarkoituksesta.

C

Cassette – Takapakka: Takapakka on pyörän osa, jossa hammasrattaat ovat kiinni. Takapakka sijaitsee pyörän takana ja se toimii yhdessä vaihtajan kanssa vaihteiden vaihtamiseen.

Chain – Ketju: Ketju on pyörän osa, jonka avulla pyörän kampisarja siirtää voiman pyörän renkaisiin. Ketju on tärkeä osa pyörän voimansiirtoa ja sen on oltava kunnossa pyörällä pyöräillessä.

Chain ring – Ketjuratas (eturatas): Eturatas on pyörän osa, joka sijaitsee kampisarjan ympärillä ja joihin ketju on kiinni. Ketjurattaat jaetaan yleensä kahteen luokkaan: suuret ja pienet rattaat.

Chain stay – Takahaarukan alaputki: Takahaarukan alaputki on pyörän rungon osa, joka sijaitsee takapyörän ja keskiön välillä.

Chain tension – Ketjun jännitys: ketjun jännitys on ketjun kireys, joka vaikuttaa pyörän vaihteiden toimintaan ja pyörän suorituskykyyn. ketjun jännitystä on tärkeä säätää säännöllisesti pyörällä pyöräillessä.

Clipless pedals – Lukkopolkimet: Lukkopolkimet ovat pyörän polkimet, jossa pyöräilijän kengät kiinnitetään lukkomekanismilla polkimeen kiinni. Lukkopolkimet tarjoavat paremman tuen ja tehokkaamman voimansiirron.

Cog – Hammasratas: Hammasratas on vaihteiston osa, jolla ohjataan ketjua. Hammasrattaat sijaitsevat yleisimmin pyörän takavaihtajassa.

Crankset – Kampisarja: Kampisarja on pyörän osa, jonka avulla jalkojen pyörittämisestä syntyvä voima välittää voiman pyörän renkaisiin. Kampisarja sijaitsee pyörän rungon alaosassa.

D

Derailleur – Vaihtaja: Vaihtaja on pyörän osa, jonka avulla voit vaihtaa pyörän vaihteita. Vaihtaja sijaitsee pyörän takana tai keskellä ja se toimii yhdessä takapakan ja ketjun kanssa vaihteiden vaihtamisessa.

Downhill – Alamäki(pyöräily): Alamäki on pyöräilyn termitarkoitus, joka viittaa pyöräilyn lajityyppiin, jossa pyöräilijät laskevat alas mäkiä tai vuoria. Alamäkipyöräily vaatii erityisiä pyöriä ja varusteita sekä taitoa ja rohkeutta.

Drop handlebars – Kippurasarvet: Kippurasarvet ovat ohjautangon erityistyyppi, jossa ohjaustanko laskeutuu alaspäin kohti pyörän etuosaa. Kippurasarvet mahdollistaa pyöräilijälle useita eri vaihtoehtoisia ajo-asentoja ja ne ovat yleisiä maantiepyörien ohjaustankoina.

E

E-MTB – Sähkömaastopyörä: Sähköistetty maastopyörä, jossa 25km/h asti avustava moottori helpottaa pyöräilijän ajamista maastossa.

F

Flat tire – Rengasrikko: Rengasrikko tarkoittaa pyörän renkaassa olevaa reikää tai vikaa, joka johtaa renkaan ilmanpaineen menettämiseen. Rengasrikko voi aiheutua esimerkiksi esineistä tien pinnassa tai renkaan kulumisesta.

Frame – Runko: Runko on pyörän keskeisin osa, johon kaikki muut pyörän osat ovat kiinnitetty. Runko on valmistettu yleensä teräksestä, alumiinista tai hiilikuidusta ja se määrittelee pyörän koon, muodon ja painon.

Front wheel – Etupyörä: Etupyörä on pyörän etuosassa oleva pyörä, jota käytetään yhdessä takapyörän kanssa pyörän liikuttamiseen.

G

Gears – Vaihteet: Vaihteet ovat pyörän varuste, joiden avulla ajaja voi säätää pyörän välityksiä, joka auttaa helpottamaan polkemista.

H

Handlebars – Ohjaustanko: Ohjaustangot ovat pyörän osa, joiden avulla pyörää voi ohjata. Ohjaustangot voivat olla eri muotoisia ja kokoisia riippuen pyörästä ja pyöräilyn tarkoituksesta.

Headset – Ohjainlaakeri: Ohjainlaakeri on pyörän osa, jolla mahdollistetaan pyörän tangon kääntäminen. Ohjainlaakeri koostuu yleensä sisä- ja ulkolaakereista sekä laakerikupeista.

Helmet – Kypärä: Kypärä on pyöräilyyn tarkoitettu suojavaruste, joka suojaa päätäsi loukkaantumisilta pyöräillessä. Kypärät ovat yleisiä kaikenlaisessa pyöräilyssä ja ne on valmistettu yleensä muovista tai hiilikuidusta.

Hub – Napa: Napa on pyörän osa, joka sijaitsee pyörän vanteen keskellä ja jonka avulla vanteet ovat kiinni pyörän akseleissa. Napoja on pyörässä yleensä kaksi ja esimerkiksi takanapa voi olla vapaaratas tai kiinteäratas riippuen pyörästä ja pyöräilyn tarkoituksesta.

I

Inflate – Täyttää: Täyttää tarkoittaa ilman lisäämistä renkaan sisään. Pyörän rengaspaineen säätäminen on tärkeä osa pyörän huoltoa ja se vaikuttaa pyörän suorituskykyyn ja turvallisuuteen.

(Inner) tube – Sisärenkaat: Sisärenkaat ovat pyörän vanteen ja ulkokumin välissä oleva osa, joka täytetään ilmalla. Sisärengas mahdollistaa siis pyörän renkaan paineen säätämisen.

K

(Kick)stand – Seisontatuki: Seisontatuki on pyörän varuste, jonka avulla voit pysäköidä pyörän pystyyn ilman, että se kaatuu. Seisontatuki sijoitetaan pyörän rungon alle ja niitä käytetään yleisesti pyörien pysäköinnissä paikoissa, joissa ei ole pyörätelineitä.

L

Lock – Lukko: Lukko on turvallisuusvaruste, jonka avulla voit lukita pyörän paikoilleen estääksesi sen varastamisen. Pyörälukot ovat yleisiä pyörien pysäköinnissä ja ne voivat olla perinteisiä avainlukkoja tai uudemmissa, erityisesti sähköpyörissä sähköisiä lukkoja.

M

Mountain bike – Maastopyörä: Maastopyörä on pyörä, joka on suunniteltu pyöräilyyn maastossa ja maastopoluilla. Maastopyörät ovat raskasrakenteisempia, kuin perus pyörät ja niissä on erityisesti maastoajoon ja maasto-olosuhteisiin suunnitellut vaihteistot ja jarrut.

N

O

P

Pannier – Laukku: Laukku on pyörän varuste, jossa voit säilyttää tavaroita pyöräillessäsi. Laukut ovat yleensä kiinnitetty pyörän runkoon tai sivuille ja ne tarjoavat lisää säilytystilaa pyöräreissuille.

Pedal – Polkimet: Polkimet ovat pyörän varuste, jotka ovat kiinni pyörän kammessa ja joiden avulla pyöräilijä voi polkea pyörällä. Polkimet voivat olla lukittavat tai avopolkimet riippuen pyörästä ja pyöräilyn tarkoituksesta.

Pump – Pumppu: Pumppu on varuste, jolla ajaja voi täyttää pyörän renkaaseen ilmaa.

Q

Quick release – Nopea vapautus (akseli): Nopean vapautuksen akseli on mekanismi, jonka avulla pyörän vanteen vo irroittaai nopeasti ilman työkaluja. Kyseinen akselityyppi on yleinen esimerkiksi kaupunkipyörissä.

R

Rim – Vanne: Vanne on pyörän osa, jonka avulla renkaat ovat kiinni pyörissä. Vanteet ovat yleensä valmistettu alumiinista tai hiilikuidusta joka tarjoaa pyörille lisää vahvuutta ja keveyttä.

Road bike – Maantiepyörä: Maantiepyörä on pyörä, joka on suunniteltu nopeaan ja tehokkaaseen pyöräilyyn tasaisilla teillä ja kaduilla. Maantiepyörät ovat yleensä kevyitä ja niissä on erityiset vaihteistot ja jarrut.

S

Saddle (Seat) – Satula: Satula on pyörän varuste, johon pyöräilijä istuu pyörällä pyöräillessä. Satulat voivat olla eri muotoisia ja kokoisia riippuen pyörästä ja pyöräilyn tarkoituksesta.

Seat post – Satulatolppa: Satulatolppa on pyörän varuste, jonka avulla pyörän satula on kiinni pyörässä. Satulatolpalla voi säätää pyörän satulan korkeutta pyöräilijän pituuden mukaan.

Shifter – Vaihtaja: Vaihtaja tarkoittaa osaa, jolla pyörän vaihteita säädetään pyöräillessä.

Spokes – Pinnat: Pinnat ovat pyörän osia, jotka yhdistävät pyörän vanteen ja pyörän keskiön toisiinsa.

T

Tire – Ulkorengas: Ulkorengas on pyörän osa, joka sijaitsee pyörän vanteen ulkopuolella ja jonka avulla pyörä liikkuu. Ulkorengas on valmistettu kumi- tai muoviseoksesta ja sen funktio on tarjota pitoa ja iskunvaimennusta.

V

Valve – Venttiili: Venttiili on renkaan osa, jonka avulla voit täyttää pyörän renkaat ilmalla. Venttiilit ovat yleisiä pyörän renkaiden ilmanpaineen säätämisessä ja ne voivat olla eri tyyppisiä riippuen pyörästä ja pyöräilyn tarkoituksesta.

W

Water bottle – Juomapullo: Juomapullo on pyörän varuste, johon voit säilyttää vettä pyöräillessäsi.

Wheel – Pyörä: Pyörä on osa joka mahdollistaa liikkumisen pyörällä. Pyörät koostuvat yleensä vanteesta, ulkorenkaasta, navasta ja pinnoista.

Wheelbase – Pyörän akseliväli: Pyörän akseliväli on etu- ja takapyörän välinen etäisyys pyörässä. Pyörän akseliväli vaikuttaa pyörän käsiteltävyyteen ja suorituskykyyn.

Wheel size – Vanteen koko:  Pyörän vanteen halkaisija vaikuttaa pyörän ja renkaan kokoon sekä suorituskykyyn. Vanteen koon on oltava pyöräilijän kokoon ja pyörän käyttötarkoitukseen suhteen soveltuva esimerkiksi maastopyöräilyssä suosiossa on erityisesti maastoajoon suunniteltu 29” kokoinen vanne.