Talvipyöräily
Mitä talvipyöräilijän tulee ottaa huomioon?
Talvipyöräily vaatii hieman enemmän suunnittelua ja valmistautumista verrattuna kesäpyöräilyyn. Kuitenkin, oikeanlaisilla varusteilla ja huolellisella huoltotoimenpiteillä voit nauttia pyöräilystä talvella turvallisesti ja mukavasti. Muistathan aina suojata itseäsi ja varmistaa, että olet valmis sääolosuhteisiin pyöräillessäsi. Pyöräily on suosittu tapa liikkua ja nauttia ulkoilmasta, vaikka ilmat ovatkin viileät. Alla on mainittu muutamia asioita, joita kannattaa harkita, kun valitset pyöräilyvaatteita tai valmistelet pyörääsi talven rientoihin.
Polkupyörän varusteleminen
Talvipyöräily edellyttää hieman erilaista lähestymistapaa pyörän huoltoon ja varusteisiin verrattuna kesään. Tässä on luettelo asioista, jotka kannattaa harkita pyörän kanssa talvella pyöräillessä:
- Renkaat: Talvella on tärkeää valita oikeat renkaat pyörään. Nastarenkaat tarjoavat paremman pidon lumisessa ja loskamaisessa säässä. Nastarenkaiden ansiosta pyöräilyä pystyy harrastamaan ympäri vuoden. Nastarenkailla ajo talvisessa kelissä on hyvällä tiepohjalla vaivatonta eikä eroa kesäpyöräilystä suuresti, sillä hyvän nastarenkaan pito voi vastata jopa kesällä asvaltilla ajoa.
- Ketju: Talvikelissä ketju kannattaa pitää kuivana ja öljyttynä parantaaksesi ketjun suorituskykyä ja vähentääksesi kulumista. Huolehdi ketjun voitelusta säännöllisin väliajoin pyöräillessäsi.
- Jarrut: On hyvä varmistaa, että pyörän jarrujärjestelmä toimii hyvin ja tarjoaa riittävän pidon. Tarkista jarrut säännöllisesti pyöräillessäsi ja varmista, että ne ovat puhtaat ja kuivat. Jos jarrut eivät toimi hyvin lumisessa ja loskamaisessa säässä, voit harkita jarrulevyjen tai -palojen vaihtamista paremmin kylmää kestäviin malleihin.
-
Valot: Pyörän valot ovat tärkein lisävaruste, mitä talvipyöräilyyn tarvitaan, jotta näet ja näyt muille liikkujille pimeässä. Varmista, että pyöräsi takavalot ja etuvalot toimivat hyvin ja, että ne ovat puhtaat ja akku täynnä. Lisäksi harkitse lisävalojen hankkimista pyörään, jos aiot pyöräillä paljon pimeässä talvella.
Aluskerrasto
Aluskerrasto on tärkein vaatekerros pyöräilyyn talvella. Se pitää lämpöä sisällä ja pitää ihon kuivana. Valitse aluskerrasto, joka on hengittävä ja kosteutta hylkivää, sekä valitse koko, joka on tarpeeksi väljä, jotta ilma pääsee kiertämään ihon ja aluskerraston välissä mahdollisuuksien mukaan. Parhaimpia aluskerrastoja pyöräilyyn ovat esimerkiksi 100% merinovillasta valmistetut aluskerrastot.
Päällyskerrasto
Päällyskerrasto on tärkeä vaatekerros suojaamaan sinua viimalta ja tuulelta. Päällyskerraston on hyvä olla myös hengittävää ja joustavaa materiaalia, mutta samalla tuulenpitävästä materiaalista valmistettu, joka suojaa sinua kylmältä ajoviimalta. Siksi vedenpitävät ja tuulenpitävät materiaalit ovat hyödyllisiä talvella, ja onkin suositeltavaa ostaa päällyskerrasto, joka kestää kulutusta, sillä nämä tuotteet ovat yleensä kerrospukeutumisen kalleimmat, mutta samalla pitkäikäisimmät investoinnit.
Käsineet
Käsineet ovat tärkeä osa pyöräilyvaatekokonaisuutta. Lisäsuojaa varten voit harkita käsineitä, joissa on lisäkerros, kuten fleece-tai fleecevuorattuja käsineitä. Talvipyöräilyyn myydään myös talvipyöräilyyn suunniteltuja käsineitä sekä käsisuojaimia. Markkinoilla on myös paljon erilaisia käsien lämmitysvarusteita, kuten lämpöpussit, sähköpyörien kahvalämmittimet tai tankoon kiinnitettävät kädenlämmittimet.
Kaulaliina tai huppu
Kaulaliina tai huppu voi olla hyödyllinen lisävaruste talviajoon, kun haluat suojata kaulaasi ja niskaasi viimalta ja tuulelta. Kaulaliinan tai hupun on hyvä olla hengittävä ja valmistettu materiaalista, joka ei ärsytä ihoa, hengittää ja lämmittää tarpeeksi. Hyvä varuste kaulalle ja päähän ovat 100% merinovillaiset kaulurit ja kypärähuput.
Jalat
Talvella on tärkeää pitää jalat lämpiminä ja kuivina pyöräilyn aikana. Käytä sukkia, jotka ovat hengittäviä ja valmistettu materiaalista, joka on hyvä jalan ihoa vasten, eikä aiheuta hankaamia. Lisäsuojaa varten voit harkita kengän päälle laitettavia kenkäsuojia tai lämmittimiä. Talvipyöräilyyn myydään myös varta vasten suunniteltuja talvipyöräilykenkiä, jotka ovat yleensä hyvä vaihtoehto pitää jalat lämpiminä. Kylmille keleille suositellaan yhdistämään talvipyöräilykenkä ja kenkäsuoja, jolloin ajaja pärjää pitkiäkin aikoja kylmässä säässä.
Kypärä
Kypärä on kenties tärkein turvavaruste pyöräilyyn. Etsi kypärä, joka on kestävää ja kevyt, mutta mikä tärkeintä, sopii päähäsi parhaiten. Yleensä talvella pyöräilyssä käytetään kypärämyssyä tai pipoa kypärän alla, joten on tärkeää, että sovitat kypärää sen kokonaisuuden kanssa, jota aiot talvella käyttää, jotta kypärän alle mahtuu tarvittava määrä lämmikettä. Kypärä, jossa on vähemmän tuuletusaukkoja tai kypärän sadesuojus auttavat pitämään pään lämpimänä myös kylmemmillä keleillä.
Muutamia huomioitavia asioita pyöräilyvaatteiden valinnassa ja sovittamisessa talvikäyttöön
Valitse kerroksittain: pyöräilyvaatteet pitäisi valita kerroksittain, jotta voit säätää lämpötilaa ja mukavuutta tarpeen mukaan. Aluskerrasto pitää lämpöä sisällä, päällyskerrasto suojaa viimalta ja tuulelta, ja lisäkerrokset tarjoavat lisäsuojaa ja lämpöä.
Valitse hengittävät ja kosteutta hylkivät materiaalit: hengittävät ja kosteutta hylkivät materiaalit auttavat pitämään ihon kuivana ja mukavana pyöräilyn aikana. Tämä auttaa estämään kylmyyttä ja lisäämään mukavuutta.
Valitse oikeat koot: pyöräilyvaatteiden koot ovat yleensä pienemmät, kuin normaalien vaatteiden, joten varmista, että valitset oikeat koot ostosreissun aikana. Liian isot vaatteet voivat aiheuttaa liikaväljyyttä ja takertua tahattomasti esimerkiksi puiden oksiin, kun taas liian pienet vaatteet saattavat aiheuttaa epämukavuutta sekä estää ilman vaihtumisen vaatekerrosten välillä.
Talvella pyöräily vaatii hieman enemmän suunnittelua ja valmistautumista, kuin kesällä. Kuitenkin, oikeanlaisilla vaatteilla ja varusteilla voit nauttia pyöräilystä myös talvella turvallisesti ja mukavasti. Muistathan aina suojata itseäsi ja varmistaa, että olet valmis erilaisiin sääolosuhteisiin pyöräillessäsi!