Vi har samlat ett litet vokabulär relaterat till cykling för våra kunder för att göra det lättare att göra affärer i vår webbutik, i vår butik och för att bättre förstå cykelkulturen.

A

Aero bar – Aero ratt: Aero-styre är en speciell typ av styre utformad för att förbättra aerodynamiken hos cykeln. Stängerna i fråga används vanligtvis inom landsvägscykling och triathlon.

Aerodynamik – Aerodynamik: Aerodynamik är ett fenomen där formen och storleken på cykeln och cyklisten påverkar luftmotståndet. Cykelns aerodynamik är en viktig faktor för cykelns prestanda och effektivitet.

Lufttryck – Lufttryck: Lufttrycket är trycket inuti däcket, och dess storlek varierar beroende på den avsedda användningen och typen av däck. Lufttrycket i däcken är viktigt att tänka på när man cyklar, eftersom det påverkar hastigheten och säkerheten.

B

Bakhjul – Bakhjul: Bakhjulet är hjulet bakom cykeln som används tillsammans med framhjulet för att flytta cykeln.

Balaclava – Hooded beanie (Hjälmhuva): En tunn huva som täcker huvud och hals och ansikte. Den används under hjälmen för att förhindra värmeförlust i kalla eller våta förhållanden.

Korg: En korg är ett tillbehör som kan installeras på en cykel, vilket gör att du kan transportera föremål medan du cyklar. Korgen är vanligtvis fäst på fram- eller baksidan av cykeln.

Klocka: Klockan är ett tillbehör som kan installeras på cykeln, som du kan använda för att informera andra cyklister om ditt tillvägagångssätt. Klockan är särskilt användbar (och ett obligatoriskt tillbehör enligt gällande lagstiftning) på cykelvägar och stigar.

Cykelställ eller ställ – Cykelställ: Ett cykelställ är en anordning som gör att du kan parkera din cykel säkert och låsa den på plats. Cykelställ finns vanligtvis i städer och andra offentliga platser. Cykelställ används också för cykelunderhåll.

Cykelbana eller Lane – Cykelbana: En cykelbana är ett körfält avsett för cykling, som skiljs från övrig trafik genom till exempel staket eller linjer. Cykelvägar är ett säkert alternativ till cykling och är vanliga på vägar genom städer och byar.

Flaskhållare – Flaskhållare: En flaskhållare är ett tillbehör som kan installeras på cykeln, vilket gör att du kan bära en dricksflaska medan du cyklar. Flaskhållaren är vanligtvis fastsatt på cykelns ram.

Bromsar – Bromsar: Bromsar är ett cykeltillbehör som gör att du kan stanna eller bromsa cykeln. Cyklar har vanligtvis fram- och bakbromsar, och de kan användas tillsammans eller separat, beroende på cykeln och syftet med cyklingen.

C

Kassett – Ryggsäck: Det bakre drevet är den del av cykeln där växlarna är fästa. Bakväxeln sitter bakom cykeln och den arbetar tillsammans med växeln för att växla.

Kedja – Kedja: Kedjan är den del av cykeln som gör att cykelns vevparti kan överföra kraft till cykelns däck. Kedjan är en viktig del av cykelns kraftöverföring och den ska vara i gott skick när man cyklar.

Kedjering – Kedjehjul (framhjul): Det främre drevet är den del av cykeln som sitter runt vevpartiet och som kedjan är fäst på. Kedjevagnar brukar delas in i två kategorier: stora och små barnvagnar.

Kedjestag – bakgaffels nedrör: Det bakre gaffelröret är den del av cykelramen som är placerad mellan bakhjulet och navet.

Kedjespänning - Kedjespänning: kedjespänning är kedjans spänning som påverkar driften av cykelns växlar och cykelns prestanda. det är viktigt att justera kedjespänningen regelbundet när du cyklar.

Klämlösa pedaler – Låspedaler: Låspedaler är cykelpedaler där cyklistens skor fästs i pedalerna med en låsmekanism. Låspedaler ger bättre stöd och effektivare kraftöverföring.

Kugg – kugghjul: Kedjehjulet är den del av växellådan som styr kedjan. Kugghjulen är oftast placerade i cykelns bakväxel.

Vevsats – Vevsats: Vevpartiet är den del av cykeln som överför kraften som genereras av benens rotation till cykelns hjul. Vevpartiet sitter längst ner på cykelramen.

D

Växel – växel: En växel är en del av cykeln som gör att du kan växla på cykeln. Växeln sitter bakom eller mitt på cykeln och den samverkar med bakväxeln och kedjan för att växla.

Downhill – Alamäki (cykling): Downhill är en cykelterm som syftar på en typ av cykling där cyklister tar sig nedför kullar eller berg. Downhillcykling kräver speciella cyklar och utrustning samt skicklighet och mod.

Släpp styret – Kippurasarte: Skepparhorn är en speciell typ av styre där styret går ner mot framsidan av cykeln. Kippurasarvet tillåter cyklisten flera olika alternativa körställningar och de är vanliga som styr på landsvägscyklar.

E

E-MTB – Elektrisk mountainbike: En elektrifierad mountainbike med hjälpmotor upp till 25 km/h gör det lättare för cyklisten att åka terräng.

F

Platt däck – Platt däck: Ett punkterat däck betyder ett hål eller defekt i ett cykeldäck som leder till att lufttrycket i däcket tappas. Ett punkterat däck kan orsakas av till exempel föremål på vägbanan eller däckslitage.

Ram: Ramen är den mest centrala delen av cykeln, till vilken alla andra delar av cykeln är fästa. Ramen är vanligtvis gjord av stål, aluminium eller kolfiber och definierar storleken, formen och vikten på cykeln.

Framhjul – Framhjul: Framhjulet är hjulet framtill på cykeln som används tillsammans med bakhjulet för att flytta cykeln.

G

Kugghjul – Kugghjul: Gears är ett cykeltillbehör som gör att föraren kan justera cykelns växlar, vilket hjälper till att göra det lättare att trampa.

B

Styre – Styre: Styren är den del av cykeln som kan användas för att styra cykeln. Styren kan ha olika former och storlekar beroende på cykeln och syftet med cyklingen.

Headset – Styrlager: Styrlagret är den del av hjulet som möjliggör vridning av hjulstången. Ett styrlager består vanligtvis av inre och yttre lager och lagerskålar.

Hjälmar - Hjälm: En hjälm är en skyddsutrustning för cykling som skyddar ditt huvud från skador när du cyklar. Hjälmar är vanliga inom alla typer av cykling och är oftast gjorda av plast eller kolfiber.

Nav – stolpe: Navet är den del av hjulet som är placerad i mitten av hjulfälgen och med vilken fälgarna fästs på hjulaxlarna. Det finns oftast två nav på en cykel och till exempel kan baknavet vara ett frihjul eller en fast växel, beroende på cykeln och syftet med cyklingen.

jag

Blås upp – blåser upp: Pumpa innebär att tillföra luft inuti däcket. Justering av däcktrycket är en viktig del av cykelunderhållet och påverkar cykelns prestanda och säkerhet.

(Inner) rör – Innerrör: Innerslangar är delen mellan hjulfälgen och det yttre gummit, som är fyllt med luft. Innerslangen gör det därför möjligt att justera cykelns däcktryck.

F

(Spark)stativ – Ståstöd: Ett stativ är ett cykeltillbehör som gör att du kan parkera cykeln upprätt utan att den ramlar omkull. Stativet placeras under cykelns ram och används vanligtvis för att parkera cyklar på platser där det inte finns några cykelställ.

L

Lås – Lås: Låset är en säkerhetsfunktion som gör att du kan låsa cykeln på plats för att förhindra att den blir stulen. Cykellås är vanliga vid cykelparkering och kan vara traditionella nyckellås eller, i nyare, speciellt elcyklar, elektroniska lås.

M

Mountainbike – Mountainbike: En mountainbike är en cykel som är designad för att cykla terräng och på terrängstigar. Mountainbikes är tyngre än standardcyklar och har växlar och bromsar speciellt designade för terrängkörning och terrängförhållanden.

AV

O

P

Väska – Väska: En väska är ett cykeltillbehör där du kan förvara saker medan du cyklar. Väskor är vanligtvis fästa på ramen eller sidorna av cykeln och erbjuder mer förvaringsutrymme för cykelturer.

Pedal – Pedaler: Pedaler är ett cykeltillbehör som fästs på cykelveven och gör att cyklisten kan trampa cykeln. Pedalerna kan vara låsbara eller öppna beroende på cykeln och syftet med cyklingen.

Pump – Pump: En pump är en anordning som föraren kan använda för att fylla däcket med luft.

F

Quick release – Quick release (axel): Quick release axeln är en mekanism som gör att fälgen kan tas bort snabbt utan verktyg. Den aktuella axeltypen är vanlig i till exempel stadscyklar.

R

Fälg: Fälgen är den del av cykeln som håller fast däcken på hjulen. Fälgarna är oftast gjorda av aluminium eller kolfiber, vilket ger hjulen mer styrka och lätthet.

Landsvägscykel – Landsvägscykel: En landsvägscykel är en cykel designad för snabb och effektiv cykling på plana vägar och gator. Landsvägscyklar är vanligtvis lätta och har speciella växlar och bromsar.

S

Sadel (säte): En sadel är ett cykeltillbehör som en cyklist sitter på när han cyklar. Sadlar kan ha olika former och storlekar beroende på cykeln och syftet med cyklingen.

Sadelstolpe – Sadelstolpe: En sadelstolpe är ett cykeltillbehör som håller fast cykelsadeln på cykeln. Sadelstolpen kan användas för att justera höjden på cykelsadeln efter cyklistens höjd.

Växlare – Växlare: Växeln betyder den del som används för att justera cykelns växlar under cykling.

Ekrar – Ytor: Ekrarna är de delar av hjulet som förbinder fälgen och hjulnavet med varandra.

T

Däck – Ytterdäck: Ytterdäcket är den del av cykeln som sitter utanför fälgen och som cykeln rör sig med. Ytterdäcket är tillverkat av en gummi- eller plastblandning och dess funktion är att ge grepp och stötdämpning.

V

Ventil – Ventil: Ventilen är den del av däcket som gör att du kan fylla cykelns däck med luft. Ventiler är vanliga vid justering av lufttrycket på cykeldäck och de kan vara av olika typer beroende på cykeln och syftet med cyklingen.

W

Vattenflaska – Dricksflaska: En dricksflaska är ett cykeltillbehör där du kan förvara vatten medan du cyklar.

Hjul – Hjul: Ett hjul är en del som möjliggör rörelse på en cykel. Hjul består vanligtvis av en fälg, ett ytterdäck, ett nav och ekrar.

Axelavstånd – Axelavstånd: Hjulbas är avståndet mellan fram- och bakhjulen på cykeln. Axelavståndet påverkar cykelns hantering och prestanda.

Hjulstorlek – Fälgens storlek: Fälgens diameter påverkar hjulets och däckets storlek och prestanda. Storleken på fälgen ska vara lämplig i förhållande till cyklistens storlek och cykelns avsedda användning, till exempel vid mountainbike, en 29" fälg speciellt framtagen för terrängkörning är populär.